Nu e de mirare ca trecem prin stari nu tocmai placute in timpul menstruatiei. Pe parcursul acestor zile, corpul nostru sufera modificari hormonale care fac organismul feminin sa fie mult mai sensibil decat de obicei. Pe langa pierderea de sange propriu-zisa poti avea parte de greata, dureri, crampe abdominale sau chiar balonari. In acele zile, carenta de vitamine si minerale accentueaza simptomele. Pierderile suferite de organism pot fi compensate printr-o dieta echilibrata.
Ce agraveaza sindromul premenstrual
Sindromul premenstrual este termenul consacrat in literatura de specialitate pentru a descrie multitudinea de probleme care ne pot transforma viata intr-un mic cosmar. Acestea intervin cu doua saptamani inainte de menstruatie. De obicei, schimbarile fizice, emotionale si comportamentale inceteaza odata ce apare menstruatia. Chiar daca sindromul premenstrual a fost descoperit de mai bine de 70 de ani, multe aspecte ale acestei "afectiuni" au ramas un mister. Ginecologii au identificat cativa factori agravanti.
Hormonii: cand nivelul estrogenului si al progesteronului scade, organismul devine mai sensibil la factorii din mediul inconjurator.
Ereditatea: daca ai avut in familie astfel de cazuri este clar ca si tu te vei confrunta cu aceleasi probleme.
Nasterile. Studiile au dovedit ca femeile cu sarcini multiple prezinta un risc crescut de a experimenta simptome mai severe ale sindromului premenstrual.
Sedentarismul creste riscul de aparitie al acestor neplacute probleme feminine.
Legatura dintre apetit si menstruatie
Ai observat probabil ca in acea perioada a lunii nu numai ca-ti vine sa devorezi tot ce ai in frigider, dar ai o pofta teribila pentru dulciuri si mancaruri de fast-food? Nu intra in panica! Aceasta reactie este normala si este cauzata de un dezechilibru hormonal. Intrucat in acele zile nivelul testoste