Bugetul s-a consolidat din punct de vedere financiar, dar este vulnerabil la riscuri de ordin juridic şi procedural. Sursa: CODRIN PRISECARU
Premierul desemnat Victor Ponta a sugerat deja tema "grelei moşteniri", care îl va împiedica să îşi îndeplinească toate promisiunile, anunţând un audit al bugetului care să fie gata în termen de o lună de la preluarea mandatului.
Iată ce ar putea găsi auditul.
Puncte tari
1. Trezoreria are disponibilităţi de 5 miliarde de euro şi 7 miliarde de lei. Aceşti bani nu pot fi folosiţi decât pentru cheltuielile deja bugetate. Ei sunt utili pentru a acoperi vârfurile de plăţi externe şi deficitul bugetar fără ca Ministerul Finanţelor să fie presat să se împrumute la dobânzi dezavantajoase.
2. Deficitul bugetar pe baza căruia a fost construit bugetul este de 1,9%, ceea ce se traduce în 2,4% după metodologia europeană. FMI s-a arătat dispus să accepte ridicarea deficitului până la pragul- standard de 3%, ceea ce înseamnă 800 mil. euro disponibili pentru o eventuală rectificare.
3. Execuţia bugetară după primele trei luni indică cheltuieli de 8% din PIB, reduse de la 8,6% cu un an înainte, şi venituri care au scăzut uşor, până la 7,5%. Deficitul bugetar al primului a fost de 0,5% din PIB, cel mai mic de după 2008.
Puncte slabe
1. O parte din performanţa bugetară a ultimului an şi jumătate s-a bazat şi pe taxarea integrală cu CASS a pensiilor mai mari de 740 de lei. După răsturnarea măsurii la Curtea Constituţională, statul trebuie să rectifice bugetul acestui an şi ar putea fi obligat să dea banii înapoi din urmă: un miliard de lei pe an.
2. Problema retrocedării proprietăţilor nu este nici rezolvată nici bugetată iar plafonarea propusă, de 15%, are toate şansele să nu fie acceptată la nici un nivel.
3. Absorbţia fondurilor europene s-a dublat în ultimele şase luni, dar nivelul total es