Statuia amplasată pe treptele Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti, care îl reprezintă pe împăratul Traian nud, este hulită de bucureşteni şi lăudată de criticii de artă.
Primăria Capitalei a amplasat, duminica trecută, pe treptele Muzeului Naţional de Istorie a României, un monument în care împăratul Traian este reprezentat nud, cu lupoaica în braţe. Statuia, semnată de sculptorul Vasile Gorduz, a provocat numeroase controverse, majoritatea bucureştenilor care au trecut prin zonă oscilând între amuzament şi repulsie în faţa operei care a costat Primăria Capitalei circa 200.000 de lei. De cealaltă parte se află specialiştii, care cred că populaţia ar trebuie educată pentru a înţelege arta contemporană şi nu încurajată să ia în râs ceea ce nu poate pricepe.
Dacă bucureştenii de rând sunt mai degrabă contrariaţi de monumentul sculptorului Vasile Gorduz, vocile avizate din lumea artei susţin că avem de a face cu o lucrare valoroasă. Criticul Pavel Şuşară este dezamăgit de receptarea negativă pe care a avut-o monumentul: „Avem de a face cu un viciu de lectură greu de imaginat, dar cumva explicabil ţinând cont de starea societăţii în care trăim. Este o lucrare cu referinţe către latinitatea poporului român, o alegorie care reprezintă elementele fondatoare ale naţiei noastre: venirea romanilor prin Traian, latinitatea prin lupoaică şi trimiterea la daco-geţi prin stindardul cu coadă de balaur", este de părere specialistul.
Şuşară susţine că opera lui Vasile Gorduz, pe care îl consideră unul dintre cei mai mari sculptori români, este valoroasă. „Toată această receptare negativă porneşte de la o infirmitate a noastră, suntem incapabili să spunem «nu ştiu» şi să întrebăm pe cineva care se pricepe. Suntem de o ipocrizie fără limite. Vedem toată ziua funduri goale la televizor, dar facem crize de pudibonderie în faţa unei statui nud care nu are nimi