Reprezentantul OMS atenţionează că mulţi dintre români nu mai răspund la tratament.
Askar Yedilbayev, reprezentantul OMS pentru Europa, vorbeşte despre evoluţia TBC-ului în România, cauzată de ignoranţa bolnavilor şi de lipsa tratamentelor potrivite. 50 de persoane se îmbolnăvesc zilnic de TBC. Suntem pe primul loc în Europa la incidenţa acestei boli, iar aproape jumătate dintre cei afectaţi au devenit rezistenţi la tratamentul clasic.
Evz: Câţi români suferă de TBC?
Askar Yedilbayev: Oficial, în România există 34.000 de bolnavi, iar din aceştia 1.200 au dezvoltat turbeculoză rezistentă la medicamente (TRM). TRM e extrem de greu de tratat, medicamentele normale nu sunt eficiente şi e nevoie de un tratament care este mult mai costisitor.
Cât de scump e tratamentul?
Comparând tratamentul pentru tuberculoza normală şi cea rezistentă la medicamente, este o diferenţă imensă de costuri. Pentru TBC, tratamentul pentru 6-8 luni este de aproximativ 100 de euro, în timp ce TRM necesită tratament pentru aproximativ 2 ani, ale cărui costuri ajung la 3.500 de euro pe an.
Cum s-a ajuns la atât de multe cazuri de tuberculoză rezistentă la medicamente?
TRM este cauzată de tratamentul inadecvat. Pentru a omorî bacteriile, ar trebui să fie o concentraţie potrivită a tratamentului în organism. Dar pacientul nu îşi ia medicamentele sau ele nu se găsesc în ţară, aşa că această concentraţie e scăzută. O altă cauză este că pacientul nu respectă planul de tratament, fie din cauza consumului excesiv de alcool, sau are alte probleme care îl impiedică să ajungă la unităţile de tratament în timpul programului.
Tratamentul greşit face ca bacteriile să dezvolte mutaţii, iar organismul devine re zistent la medicamente.
Cum se pot rezolva problemele?
În primul rând, ar trebui rezolvate alocarea bugetului şi