Capacitatea redusa de absortie a fondurilor europene, la un an distanta de termenul limita de contractare pentru perioada financiara 2007-2013, nu mai este o informatie de noutate.
Dar atat de mult este vehiculata aceasta afirmatie, incat iminenta resemnare pare mult mai ingrijoratoare decat rezultatele obtinute pana acum.
Iar lupta surda dusa de la Ministerul Afacerilor Europene, uneori pentru reluarea platilor venite de la UE, iar mai nou pentru evitarea suspendarii altor programe operationale, scoate in evidenta mai mult limitele institutionale decat performantele acestui minister.
Si nici nu este de mirare, atat timp cat autoritatile direct responsabile in gestionarea acestor programe operationale sunt rasfirate pe la diferite ministere, care in aceste zile isi schimba sefii...
Este suficient sa mizam pe experienta acumulata pentru perioada financiara 2014-2020?
Sunt voci care spun ca atentia ar trebui indreptata mai mult spre perioada financiara urmatoare, cu o focalizare asupra negocierilor si care sa speram ca nu vor fi influentate decisiv de lipsa de performanta a noastra din ultimii ani.
Din pacate, insa, intr-un astfel de ciclu financiar de 7 ani, Europa s-a schimbat, lumea s-a schimbat, dar noi inca nu am reusit sa rezolvam probleme elementare, de genul disfunctiilor in procesele de achizitii si nici sa implementam recomandarile facute de misiunile de audit, atat ale autoritatilor romane, cat si ale CE.
Ne aflam astfel in situatia in care ne luptam sa nu ne fie suspendate multe dintre programele operationale, iar abia apoi, daca timpul ne mai permite, sa incercam sa incheiem onorabil aceasta perioada financiara din punctul de vedere al absorbtiei de fonduri europene.
Citeşte comentariul integral pe AVOCATNET.RO