După aderarea Bulgariei şi României la UE în anul 2007, traficul de persoane pe teritoriul UE a prosperat, constată Eurojust – Unitatea Europeană de Cooperare Judiciară.
Grupurile de crimă organizată existente în Europa au profitat de aderarea unor state sărace, pentru a atrage diverse fete cu promisiuni false de locuri de muncă în străinătate. Numărul cazurilor penale împotriva celor care organizează reţelele de trafic de femei este mult mai scăzut decât cel al victimelor traficului de persoane, remarcă “EUObserver”. Potrivit organelor de aplicare a legii din Olanda, principalele surse de trafic de persoane din Europa sunt Ungaria, România, Bulgaria.În ciuda datelor îngrijorătoare, Eurojust a cercetat în anul 2009 doar 74 de cazuri de trafic de persoane, ceea ce reprezintă, însă, un progres, comparativ cu cele 17 cazuri investigate în anul 2004. Conform datelor ONU, traficul de persoane are o cifră de afaceri anuală de 32 de miliarde de euro. Din datele furnizate de Eurojust, circa 300 de femei “lucrează ” pe vestita stradă a Felinarelor Roşii din Amsterdam. “Unele dintre acestea se prostituează de bunăvoie, după ce li se promite că vor putea pleca după câteva luni, însă majoritatea sunt obligate să continue“, precizează un procuror olandez, care colaborează cu agenţia Eurojust. Femeile care au solicitat ajutor susţin că proxeneţii insistă ca ele să câştige cel puţin 1.000 de euro pe noapte. După aceea, banii sunt transferaţi în bănci din Bulgaria, România sau Nigeria, iar urmărirea infractorilor devine aproape imposibilă, susţin surse ale Eurojust.
Unitatea Europeană de Cooperare Judiciară remarcă faptul că în anul 2010, niciun stat membru nu a prezentat o statistică a cazurilor investigate de trafic de persoane, deoarece cercetările altor infracţiuni sunt mai uşoare, mai puţin costisitoare şi au rezultate mai eficiente. Agenţia europeană Eurojust do