Angela Merkel este ţinta multor critici pentru cursul de austeritate impus Europei. Dar în locul unei creşteri economice artificiale pe datorie, Uniunea are nevoie de o reorientare a priorităţilor. Abia acest mecanism va reuşi să creeze perspectiva unei creşteri pe termen mediu.
Stocul de puncte comune în politica europeană este la un minim istoric. Unii mai cred în austeritate, alţii, dimpotrivă, vor un nou plan Marshall pentru Europa. Să încercăm să ne imaginăm care ar fi atunci alternativa la restructurarea bugetară consecventă pentru a reduce presiunea investitorilor pe moneda Euro...
Programele de ajustare conjuncturală, în orice caz, nu sunt o soluţie şi nu doar din cauză că eficienţa lor nu are nicio argumentaţie istorică. Pur şi simplu n-avem bani! Iar finanţarea pe datorie nu ar face altceva decât să agraveze problemele deja existente. Cu alte cuvinte, cine vrea ca Europa să mai aibă un viitor economic nu poate face nimic altceva decât să economisească.
Dar şi tăierile pot fi făcute cu cap aşa încât să nu sufoce orice tentativă de creştere economică. Se impune un nou model de gândire. De exemplu, s-ar putea reduce impozitele pe câştiguri şi salarii. Cea mai importantă schimbare ar trebui să fie însă modalitatea în car statul cheltuie banii publici. În loc să ia banii şi să-i transfere către cheltuieli fără factor de multiplicare, oficialii europeni ar trebui să gândească în termeni de investiţii publice cu randament adevărat. Dacă mai adăgăm şi o reducere a birocraţiei atât de necesară în ţările europene avem o reţetă dovedită în repetate rânduri în istorie. Drept e că rezultatele nu se văd imediat, dar aceasta este unica soluţie durabilă. Alegerile greceşti ar putea fi începutul Primăverii Europene (The Guardian)
O victorie a lui Francois Hollande în Franţa ar însemna o primă opoziţie la austeritatea europeană. Dar dacă