Se recomandă în afecţiuni renale, reumatism, gută şi în caz de digestie leneşă şi de hipercolesterolemie. În plus, pot fi consumate şi de diabetici.
În proporţie de 89%, căpşunile conţin apă, ceea ce înseamnă că sunt alimente ideale în curele de slăbire. În plus, înmagazinează o cantitate destul de ridicată de săruri de potasiu (140 mg%) şi de fosfor (30mg/dl). Totodată, mai conţin calciu, sodiu şi fier şi mici cantităţi de acid salicilic, precum şi principalele microelemente (sulf, siliciu, iod şi brom). În plus, este o sursă bună de vitamina A, B1 şi B2.
Efect puternic diuretic şi antidiareic
Datorită proprietăţilor diuretice, căpşunile ajută la eliminarea acidului uric, fiind astfel de ajutor în caz de gută, de afecţiuni renale şi de reumatism. În plus, calităţile diuretice le recomandă în tratamentul afecţiunilor dermatologice (îndeosebi, în caz de eczeme), deoarece favorizează eliminarea eficientă a toxinelor.
Tot datorită efectului diuretic, căpşunile contribuie la reglarea nivelului colesterolului. „În plus, proprietăţile hipotensive le fac, în acelaşi timp, utile în caz de ateroscleroză. Iar datorită bogăţiei în săruri minerale (cu deosebire de fier), se recomandă caşecticilor (stare de slăbiciune a organismului) şi, în tuberculoză, ca tonic şi remineralizant”, explică dr. farmacist Ovidiu Bojor, preşedinte Patronatul Planta Romanica.
De asemenea, reprezintă un bun antidiareic şi dezinfectant al căilor urinare. În acest caz se folosesc sub formă de infuzie. Peste două linguriţe de frunze uscate de căpşuni se pun 200 ml apă fierbinte. Se recomandă două-trei căni de ceai pe zi.
Dacă suferi de oxiurază (prezenţa oxiurilor în intestin), mănâncă pe stomacul gol 500 g de căpşuni şi încearcă să sari peste masa de prânz, recomandă prof. dr. Ovidiu Bojor. Rezultatele se observă la scurt timp.
Dau strălucire