Indicele PMI al activităţii din industria prelucrătoare din Italia a scăzut peste aşteptări în aprilie deoarece comenzile noi au înregistrat cel mai rapid declin din ultimii trei ani, sporind presiunile asupra celei de-a treia economii a zonei euro, informează Reuters. În plus, şomajul a atins un nou nivel record în luna martiea, ajungând la 9,8% din populaţia activă.
Indicele calculat de compania de date financiare Markit a scăzut luna trecută la 43,8%, de la 47,9% în martie, arătând cel mai semnificativ declin al condiţiilor de afaceri pentru industria prelucrătoare din Italia din octombrie. Recent guvernul condus de premierul Mario Monti a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei Italiei în 2012, de la un declin de 0,4% la o scădere de 1,2%.
Indicele calculat de Markit arată că luna trecută comenzile noi la fabricile italiene au scăzut pentru a 11-a lună consecutiv, de la 45,7% în martie la 39,2%, cel mai redus nivel din martie 2009, deoarece cererea din Italia şi din străinătate a înregistrat un declin semnificativ.
Guvernul nu reuşeşte să echilibreze bugetul
Guvernul de la Roma a recunoscut săptămâna trecută că nu va putea să-şi respecte ţinta de a echilibra bugetul până în 2013. Potrivit noilor estimări, Italia va înregistra în 2013 un deficit bugetar de 0,5%, în loc de 0,1% cât se estima anterior. Chiar şi aşa, noile estimări respectă prevederile Pactului bugetar european care cere ca deficitul structural să nu depăşească 0,5% din PIB.
Fondul Monetar Internaţional a anunţat că se aşteaptă la o contracţie a economiei italiene de 1,9% în 2012 şi un recul de 0,3% în 2013. În plus, FMI susţine că Italia nu va reuşi să echilibreze bugetul până în 2018.
Italia are unul din cele mai mici deficite bugetare din zona euro însă se chinuie să-i convingă pe investitori că poate ţine sub control dator