Românii se vaccinează de cel puțin doi ani din import, în condițiile în care Institutul Cantacuzino nu mai produce nici măcar necesarul pentru programele naţionale de imunizare.
Vaccin din import sau vaccin produs de Institutul Cantacuzino, care poate fi şi de cinci ori mai ieftin? Dacă până acum câțiva ani aproape orice medic pediatru purta această discuție cu părinții, în prezent nu mai este loc de alegere. Singurul producător de vaccinuri din țară este acum într-o criză fără precedent și nu mai produce niciun vaccin, iar stocurile medicilor sunt pe sfârșite. „În programul național de imunizare nu se folosesc acum decât vaccinuri din import“, spune Rodica Tănăsescu, președinta Societății Naționale de Medicină a Familiei.
De aici pornește o altă problemă: tatăl unui băieţel de șapte luni, care a început schema de tratament cu vaccin de la Cantacuzino, se teme că nu va putea continua schema de imunizare a copilului cu acest vaccin gratuit, pentru că stocul medicului s-a epuizat. Potrivit Rodicăi Tănăsescu, continuarea schemei de tratament cu un astfel de vaccin ar fi ideală, dar modificarea acesteia nu presupune riscuri majore. Un risc real ar fi lipsa de bani a părinţilor, întrucât un vaccin din import costă și de cinci ori mai mult decât unul de la Cantacuzino. Nu este o noutate faptul că vaccinurile din import au început să „muște“ tot mai mult din piață în două moduri: prin participarea la programul național de imunizare, dar și prin suplinirea lipsurilor de vaccinuri opționale, ambele permise de stoparea producției de la Cantacuzino.
Cine imunizează România
Potrivit datelor IMS Health Romania, principalele companii producătoare de vaccinuri prezente pe piața din România au fost, în ultimii ani, Sanofi-Pasteur și GlaxoSmithKline (GSK). Acestea ocupă circa 80% din piață și au vândut împreună, în 2011, vaccinuri în valoare de 21 mlioane