Poverile lui Ponta (România Liberă) - Cât de puternic rămâne Băsescu (Adevarul) - Ce teme au noii miniştri de făcut indiferent de planurile cu care vin la putere (Ziarul Financiar) - Porcăria de la Muzeul de Istorie (Evenimentul Zilei)
Cel mai bun guvern Ponta. “Ca să înţelegem „filosofia” alcătuirii guvernului Ponta, trebuie să nu uităm vreo clipă care este scopul principal al acestui executiv: păstrarea, şi, pe cât se poate, sporirea capitalului electoral al USL până în noiembrie” scrie Cristian Tudor Popescu în Gândul. “Prin urmare, miniştrii numiţi sunt în general profesionişti verificaţi, persoane fără „cazier” în materie de corupţie şi clientelism, unele agreate şi pe plan internaţional. Omul-cheie este Florin Georgescu, „împrumutat” de la BNR pentru 6 luni, finanţist redutabil, negociator dur şi experimentat în relaţia cu FMI. Alte centuri de siguranţă sunt Ioan Rus la Interne, Leonard Orban, păstrat la Afaceri Europene, Corneliu Dobriţoiu la Apărare, agreat de Washington. Stranie este desemnarea lui Vasile Cepoi la Sănătate. Dar pisica moartă de la poarta guvernului este Victor Alistar. Personaj dubios, cu probleme de incompatibilitate, acest Alistar e numit ministru delegat, o funcţie inventată pentru el, ocupându-se cu „strategii guvernamentale”. Dacă puterea în anii care urmează va fi a USL, s-ar putea să ne amintim cu nostalgie acest prim guvern Ponta ca fiind cel mai bun”.
Ziarul Financiar publică piramida puterii pentru că 2.000 de oameni tropăie să ocupe posturi de miniştri, consilieri şi directori în noul guvern. Şi toţi se înghesuie la un salariu de maxim 1.000 de euro/lună. Ziarul Financiar notează, de asemenea, că Opoziţia va fi nevoită să continue multe dintre măsurile luate de guvernul precedent - unele pentru că sunt incluse în înţelegerile cu FMI, Banca Mondială şi Uniunea Europeană, altele pentru că tehnic nu este posibil să