Leul continua sa se deprecieze, Banca Nationala a Romaniei (BNR), afisand, miercuri, un curs de 4,4168 lei/euro.
Astfel, moneda nationala a ajuns la un nou minim istoric, dupa ce a pierdut 0,45% fata de sedinta precedenta, cand moneda euro era cotata la 4,397 lei/unitate.
Analistul Laurian Lungu, de la institutul economic Macroanalitica, considera ca stabilitatea leului depinde foarte mult de mediul politic.
"Variatia de 1% din ultimele doua sedinte nu ar fi foarte mare, s-ar inscrie in tendinta de fluctuatie normala a unei saptamani, care poate, de asemenea, reversa. In plus, nu exista o presiune pe o depreciere continua a leului, insa depinde foarte mult de o stabilitate politica. Daca aceasta nu va fi oferita, in urmatoarele luni, de catre noul Guvern, atunci vor fi probleme pentru moneda nationala", a declarat Laurian Lungu, la The Money Channel.
Economistul Catalina Molnar de la RBS Bank a mentionat ca deprecierea leului nu trebuie sa produca ingrijorare.
"BNR nu urmareste un anumit nivel de curs. Insa premierul Victor Ponta este oarecum vinovat de aceasta depreciere a leului, deoarece este posibil ca el sa promoveze politici de stanga, de relaxare economica, chiar daca el a spus, initial, ca va continua sa impuna masurile stabilite de FMI", a spus aceasta, la The Money Channel.
Si analistul Mircea Cosea a afirmat ca instabilitatea politica afecteaza cursul, precizand chiar ca Guvernul Ponta ar putea sa nu fie investit, deoarece nu are majoritate in Parlament.
"Programul premierului nu pare a fi aplicabil, insa, momentan, nu este motiv de panica in privinta deprecierii leului", a declarat acesta, la Realitatea TV.
Leul, afectat serios de caderea Guvernului. Cum va evolua in continuare?
O depreciere semnificativa a monedei nationale, de 1,06%, s-a inregistra