Leul a ajuns in "balarii", la 4,4 lei/euro din cauza situatiei de pe scena politica. Daca va inceta "zgomotul" si ne vom tine de "colacul de salvare" de la FMI, putem sa trecem cu bine peste acest hop economic. Acesta este, in esenta, mesajul transmis, miercuri, de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu (foto).
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a iesit miercuri intr-o conferinta de presa pentru a explica de ce BNR a decis sa inghete dobanda de politica monetara la 5,25%. Acest subiect a trecut insa in planul secund dupa ce moneda nationala a fost cotata la un nou minim istoric, de 4,4168 lei/euro.
Ca de obicei, Isarescu a evitat sa vorbeasca direct despre motivatiile care stau la baza deprecierii masive a monedei nationale. Dincolo de limbajul tehnic folosit, a reiesit foarte clar principalul motiv – criza de pe scena politica.
"Cursul de schimb pare deocamdata o reactie, dar si aici nu ne dam seama daca nu cumva, dupa o perioada de trei ani, fundamentele duc la o anumita miscare a acestei zone. Avem trei ani in care diferentialul de inflatie a fost in defavoarea noastra. In patru luni avem doua schimbari de guvern, o luna de manifestatii si proteste sociale, o iarna destul de grea. Sa nu trecem cu vederea nici aceste lucruri pe care nu aveam cum sa le prevedem in toamna anului trecut. S-ar putea sa fie miscari generate de o cobinatie de factori", a afirmat seful bancii centrale.
Cresterea cursului de schimb pare o reactie de mica amploare la evolutiile politice din ultimele zile, dar nu este exclus ca noul nivel sa reflecte si o modificare a fundamentelor macroeconomiceMugur Isarescu, guvernatorul BNR
Desi cursul a trecut de granita psihologica de 4,4 lei/euro, guvernatorul a precizat ca nu se poate vorbi, totusi, de o depreciere de amploare a cursului."Azi am vazut o stabilizare de la s