Întâlnirea de astăzi a miniștrilor de Finanțe ai țărilor membre zonei euro se anunță furtunoasă, dezvăluind diviziunile adânci asupra reglementărilor sistemului bancar european.
Adaptarea reglementărilor asupra capitalului bancar cunoscute sub numele de „Basel III” la legislația europeană a devenit cel mai controversat proces de reglementare la vârful Uniunii Europene, provocând conflicte și alianțe bizare, consideră publicația financiară „Financial Times”. Miniștrii europeni sunt în dezacord asupra modalității potrivite de a spori nivelul de reglementare și a proteja contribuabilii fără a ștrangula piața de creditare și a afecta negativ competitivitatea.
Citește și despre încercările unor bănci de a introduce CDO-uri pe piața finanțării comerciale
Află cum consideră Asociația Română a Băncilor că va fi afectată creditarea IMM-urilor de către noile reglementări ale sistemului bancar
Franța contra Marea Britanie
Problema principală este cine va decide ce fel de riscuri își pot asuma cele 8.300 de bănci europene și ce măsuri vor putea utiliza instituțiile de reglementare pentru a anticipa și contracara efectele baloanelor financiare de genul celui care a provocat criza financiară din 2008.
Pe de-o parte, alianța condusă de Franța dorește o relaxare a reglementărilor cu privire la capitalul bancar precum și introducerea unui veto al Uniunii Europene contra reglementărilor adiționale a sistemului bancar introduse de autoritățile naționale. Această alianță se bucură de sprijinul sectorului bancar britanic și continental.
La polul opus, Marea Britanie, a cărei capitală, Londra, este și principalul centru financiar european, cere implementarea strictă a cerințelor minime ale comitetului Basel și acordarea dreptului instituțiilor naționale de reglementare de a impune reglementări și mai stricte. Marea Britanie este