După euforia iniţială de după dărâmarea Guvernului Ungureanu şi nominalizarea lui Victor Ponta drept premier, liderii USL s-au văzut confruntaţi cu primele probleme. Şi nu este vorba doar de formarea unui cabinet şi de asigurarea majorităţii în Parlament, ci şi de riscurile la care se expune USL până la alegerile parlamentare.
În afara principiului parităţii şi a atribuirii unui post de ministru lui Daniel Constantin (preşedintele PC), liderii USL nu au plecat cu alte certitudini în formarea noului guvern. Iar pe măsură ce s-a analizat la rece situaţia, veselia s-a cam topit în sânul alianţei la putere. Nu de alta dar politicienii cu experienţă şi-au dat seama că misiunea „guvernului de serviciu" condus de Ponta nu este deloc uşoară: va fi presat să-şi ţină promisiunile deja făcute, iar dacă, din motive obiective, care ţin de acordul cu partenerii europeni, acest lucru nu va fi posibil, nu este exclus un decont la alegerile din toamnă. Plus că adversarii politici ai USL - preşedintele Traian Băsescu, PDL şi orice alt partid care-şi doreşte să aibă candidaţi la alegeri - vor pune tunurile pe USL de acum înainte. Şi mai este şi ex-premierul Mihai Răzvan Ungureanu.
Dincolo de avertizarea că nu şi-a spus încă ultimul cuvânt şi de discursul de om politic lansat în cursă pe care l-a susţinut la dezbaterea moţiunii de cenzură, Ungureanu se va putea ocupa liniştit de acum înainte de definitivarea mult-anunţatului proiect politic. Mai ales că, demis fiind de către Parlament la mai puţin de trei luni de la instalarea la Palatul Victoria, Ungureanu a scăpat şi de „bilanţul" prin care ar fi trebuit să arate dacă a fost sau nu „premierul perfect" de care vorbea preşedintele Traian Băsescu.
Listă cu ochii la baroni
Luând în considerare avantajele şi, mai ales, riscurile la care se expun, unii dintre liderii liberali şi social-democraţi vehicula