După 19 luni de arest la domiciliu, Chen Guangcheng a reuşit, cu ajutorul unor prieteni, să evadeze de sub ochii autorităţilor şi să se refugieze în ambasada Statelor Unite de la Beijing - dând dureri de cap nu numai liderilor ţării sale, dar şi celor americani.
Disidentul chinez, orb încă din copilărie, a ajuns în atenţia media internaţionale în 2005, când a acţionat în judecată oraşul Linyi pentru practicarea sterilizării forţate. Rezultatul procesului nu a fost însă o condamnare a acuzaţilor, ci a lui Chen Guangcheng, care a petrecut patru ani şi trei luni în închisoare pentru „distrugere de proprietate şi deranjarea circulaţiei", după cum relatează Reuters. După eliberarea din detenţie în 2010, Chen a fost pus, neoficial şi ilegal, sub arest la domiciliu. „O mică armată a poliţiei locale, precum şi mai mulţi bătăuşi cumpăraţi" au avut grijă, conform New York Times, ca disidentul să nu îşi poată părăsi casa. După ce susţinători ai lui Chen au adus cazul în atenţia presei, disidentul şi soţia sa au fost bătuţi în repetate rânduri de către paznicii lor.
O situaţie delicată
Evadarea disidentului pare ruptă dintr-un film: după cum relatează New York Times, Chen a sărit gardul casei sale, de unde a fost preluat de o prietenă apropiată; aceasta l-a dus la Beijing - unde urma lui Chen s-a pierdut; conform unui diplomat chinez, este posibil ca disidentul să fi stat la lunga coadă pentru vize din faţa ambasadei americane, însă nici măcar acest lucru nu este clar. Deşi mai multe surse ale cotidianului american susţin că Chen se află în incinta clădirii, nu există nici o declaraţie oficială în această privinţă, alte posibile ascunzişuri ale lui Chen fiind reşedinţa ambasadorului SUA sau a unui alt diplomat american.
Oriunde s-ar afla acum Chen, fuga sa a survenit într-un moment nepotrivit pentru liderii de la Beijing, care se află deja în defensi