Caderea guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu si anuntarea componentei noului cabinet Victor Ponta au dus cursul de schimb la recordul istoric de peste 4,41 lei/euro. Vezi ce "ascunde" deprecierea leului si ce soarta ar putea avea acesta in perioada urmatoare.
Leul a inceput sa coboare pe piata interbancara inca de vineri, cand Guvernul Ungureanu a fost demis, si chiar daca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a incercat sa tina in frau cursul, acesta a urcat luni la maximul istoric de 4,3970 lei/euro, urmanda la miercuri, cursul oficial sa ajunga la un nou maxim, de 4,4168 lei/euro.
"Moneda nationala s-a depreciat puternic in ultimele zile, consecinta directa a evolutiilor din plan politic. Practic, de la nivelul de 4,3850 lei/euro cursul a zburat pana la nivelul maxim de 4,47 lei/euro pe piata interbancara", a declarat dealerul unei banci din piata.
Potrivit acestuia, cel mai mare nivel s-a atins marti, pe 1 mai, cand nu a fost zi interbancara in Romania, dar pe pietele externe leul s-a tranzactionat si la 4,47 lei/euro.
"In continuare sunt pe cumparare in special jucatori straini care pe de-o parte speculeaza incertitudinea pana la momentul aprobarii Guvernului (care va fi luni, 7 mai), iar pe de alta parte sunt clienti speriati care nu stiu ce se intampla si atunci cumpara la orice nivel, miscare incordata de dobanzile reduse de pe piata interbancara si de mediul regional fragil", a precizat dealerul.
Miscarea leului este o reactie la ceea ce se intampla acum in RomaniaMugur Isarescu, guvernatorul BNR
Desi cursul a trecut de granita psihologica de 4,4 lei/euro, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a precizat ca nu se poate vorbi, totusi, de o depreciere de amploare a cursului."Azi (miercuri, n.r.) am vazut o stabilizare de la sine, chiar daca a fost depasita acea bariera psihologica de 4,4 lei/euro