Exista Dumnezeu? Iata o intrebara la al carei raspuns pozitiv subscriu milioane de oameni, desi nimeni n-a gasit inca o expicatie cu suport stiintific fundamentat.
N-a gasit, tot din cauza noastra, care avem incredere in extraorinarele performante ale stiintei si nu acceptam usor ideea ca inca ii mai scapa multe fapte elementare, pe care poate nu le vom afla vreodata.
De altfel, concomitent cu milioanele de oameni care isi manifesta credinta in Dumnezeu, sau intr-o alta putere spirituala si sacra, alte milioane se declara atei si gnostici. Ei nu cred decat in aceea ce este palbail si declara ca orice altceva este mit.
Psihologii obisnuiesc sa imparta gandirea umana in doua categorii: cea intuitiva si cea analitica. Gandirea analitica este rezutatul muncii desfasurata de creier, prin alaturarea tuturor informatiilor de care dispune si supunerea lor tuturor corelatiilor de analiza, pe care le-a invatat, informeaza Infoniac.
La animale, chiar la cele mai evoluate, gandirea analitica este foarte redusa si desigur ca, multora din ele, le lipseste cu desavarsire. Oare le putem considera, pentru aceste motive, ateiste si gnostice?
Gandirea intuitiva nu pleaca de la un depozit de informatii, invatate ca realitati imuabile. Dimpotriva, petru cel care gandeste intuitiv, fiecare informatie este noua si trebuie tratata ca atare. Ea poate fi insa nereala ori inselatoare.
Nu putem uita ca cele mai mari rateuri din istoria gandirii au fost informatiile imuabile, care se refereau la faptul ca pamantul nu este rotund, ca soarele se roteste in jurul lui si inca multe altele.
Ca urmare, gandirea intuitiva nu impune adevaruri absolute, dar nici nu exclude credita in paranormal, in supranatural, in ceea ce este de neinteles si in ceea ce n-am vazut niciodata, dar poate sa existe.
Gandirea intu