În urma efectuării “testelor de stres” Unitatea Nuclaeroelectrică de la Cernavodă a demonstrat că poate rezista la cutreme de peste 7,8 grade pe Richter.
Conform preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), Borbála Vajda, pentru realizarea acestor teste au fost analizate cutremurele iniţiale în mai multe provincii sau surse sesimotectonice şi s-a estimat că pentru România seismul maxim posibil este de 7,8 grade pe scara Richter în zona Vrancea. Un astfel de cutremur ar genera o acceleraţie maximă în plan orizontal la nivelul solului de 0,18 g.
Centrala de la Cernavodă a fost proiectată pentru a rezistat la 0,2 g, dar evaluările recente au arătat că structurile şi echipamentele rezistă până la 0,4 g fără pierderea funcţiilor fundamentale de securitate nucleară. Potrivit Mediafax, la evaluarea marjelor de siguranţă pentru rezistenţa structurilor, sistemelor şi componentelor CNE Cernavodă la evenimente seismice, au participat experţi internaţionali şi specialişti din partea Institutului Naţional de Fizica Pământului, care au confirmat o protecţie adecvată a centralei chiar şi în cazul unor cutremure extreme.
De asemenea, Borbála Vajda a menţionat că, în ceea ce priveşte inundaţiile, marjele de siguranţă existente pentru CNE Cernavodă sunt suficient de mari pentru a preveni apariţia efectelor de tip “cliff-edge” (cele pentru care se pierd brusc funcţiile de securitate nucleară) şi nu exisă puncte slabe nici pentru scenarii ipotetice în care s-ar produce inundaţii din cauza nivelului crescut al Dunării, combinat cu ploi torenţiale pe amplasament, cu mult peste maximele istorice înregistrate.
Efectuarea “testelor de stres” a fost solicitată de Consiliul Uniunii Europene şi Comisia Europeană pentru toate centralele nuclearoelectrice din Uniunea Europeană, în urma accidentului de la centrala nucleară Fukushima Dai