Adunarea Generala a Natiunilor Unite a declarat ca ziua de 3 mai sa fie Ziua Mondiala a Libertatii Presei, pentru a creste gradul de constientizare a importantei libertatii presei si a reaminti guvernelor lumii de datoria lor privind respectarea dreptului la libertatea de exprimare consacrata in conformitate cu articolul 19 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, si marcarea aniversarii “Declaratiei de la Windhoek”, o declaratie de principii de presa libere puse impreuna de catre jurnalistii ziarelor africane, in 1991. Sursa imagine: unesco-ci.org
Declaratia de la Windhoek a fost numita sa stabileasca, sa mentina si sa promoveze o presa independenta, pluralista si libera.
Aceasta a subliniat importanta unei prese libere pentru dezvoltarea si mentinerea democratiei intr-o natiune si pentru dezvoltarea economica.
Ziua Mondiala a Libertatii Presei este sarbatorita in fiecare an pe 3 mai, data la care Declaratia de la Windhoek a fost adoptata.
Desi Ziua Mondiala a Libertatii Presei a fost sarbatorita doar din 1993, are radacini mult mai adanci in Articolul 19 al Declaratiei Universale a Natiunilor Unite din 1948 privind drepturile omului, care prevede ca "orice persoana are dreptul la libertatea de opinie si de exprimare; acest drept include libertatea de a avea opinii fara interferenta si de a cauta, primi si raspandi informatii si idei prin orice mijloace media …..".
UNESCO marcheaza Ziua Mondiala a Libertatii Presei prin conferirea Premiului Mondial pentru Libertatea Presei UNESCO - Guillermo Cano.
Este decernat in fiecare an cu ocazia acestei zile unei persoane, organizatii sau institutii ce se remarca prin contributia esentiala la apararea sau promovarea libertatii presei, oriunde in lume.
Acest premiu a fost acordat prima data in 1997 si poarta numele lui Guillermo Cano Isaza, un jurnalist columbian care a fost asasin