Miniștrii de Finanțe ai Uniunii Europene au eșuat în a găsi un acord cu privire la înăsprirea reglementărilor sectorului bancar datorită opoziției puternice a Marii Britanii. Decizia a fost amânată pentru următoarea întâlnire a Eurogroup, care va avea loc pe 15 mai.
Șaisprezece ore de negocieri la Bruxelles care s-au încheiat în această dimineață nu au reușit să rezolve disputele asupra dreptului statelor naționale de a înăspri unilateral reglementările pieței bancare domestice și asupra nivelului rezervelor minime de capital pe care băncile europene trebuie să-l dețină. O propunere de compromis făcută de Danemarca, țară care deține președenția UE, ar permite guvernelor naționale să forțeze băncile să majoreze cu până la 5% tampoanele financiare contra expunerii acestora pe piața domestică și non-UE, anunță agenția de știri Bloomberg.
George Osborne, ministrul de Finanțe al Marii Britanii, a fost unul din principalii susținători ai creșterii flexibilității statelor. El a declarat că țara sa va cere discreție cu privire la așa-zisele unelte de supraveghere și control a evoluțiilor la nivel macroeconomic, precum cele folosite de instituțiile de reglementare pentru a controla piețele imobiliare.
Miniștrii vor încerca să negocieze un compromis în următoarele două săptămâni, cu toate că Wolfgang Schauble, ministrul de Finanțe al Germaniei a avertizat că eșuarea atingerii unui acord la ultima întâlnire „va avea consecințe periculoase”. În cazul în care nu se va ajunge la un consens, decizia va fi luată prin vot majoritar.
Praguri mai înalte
Părerile miniștrilor de finanțe au fost împărțite şi în ceea ce priveşte propunerile lui Michel Barnier, Comisar european pentru servicii financiare, de a stabili cerințele de capital de rangul I la 7% din activele care includ și activele din afara bilanțului, cu excepții limitate pentru instituțiile d