Urmăriri penale şi incom-patibilităţi. Acesta este bagajul unora dintre cei care vor să devină miniştri în Guvernul Ponta. După cum arată acum calculele parlamentare, cu mai bine de 40 de voturi peste minimul necesar aprobării echipei şi programului de guvernare, Cabinetul Ponta este ca şi învestit. O singură piedică mai poate exista: preşedintele Traian Băsescu. După precedentul Norica Nicolai, şeful statului are, teoretic, dreptul să refuze numirea unui ministru. Un astfel de gest ar putea constitui însă declanşatorul pentru împlinirea unui alt vis al liderilor USL: o nouă suspendare şi, apoi, demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
Şah la preşedinte
Presimţind parcă faptul că unii miniştri desemnaţi ar putea să nu fie pe placul şefului statului, încă de luni seara preşedintele PNL, Crin Antonescu, a transmis un avertisment către Palatul Cotroceni. „Guvernul nu trebui să admită şi vă asigur că, în frunte cu prim-ministrul, e decis să nu admită nici un fel de imixtiune a preşedintelui în treburile Exe-cutivului. Nu va permite nici un fel de sugestie, insistenţă sau condiţionare a preşedintelui legată de componenţa guvernului, spre exemplu", a declarat Antonescu la Antena 3. Interesant exemplul ales de liderul liberal, nu? O întărire a ideii a venit şi ieri, tot de la Crin Antonescu.
„S-a interpretat că preşedintele are prerogativele de a cenzura componenţa guvernului, adică de a veni premierul la domnia sa cu o listă şi preşedintele să spună «Ăsta da, ăsta da, Norica, nu». Nu are această atribuţie şi semnează aceste decrete într-un anumit fel - cu tot respectul pentru poziţia prezidenţială- ca notarul", a arătat Antonescu. Totuşi, în februarie 2008, Curtea Constituţională a decis, ca urmare a sesizării premierului Călin Popescu Tăriceanu în cazul Norica Nicolai, că preşedintele poate refuza o singură dată, mo-tivat, numirea unui ministru. Juri