Titlul scris pe prima pagină a influentului cotidian francez Le Monde rezumă cel mai bine sentimentul resimţit de majoritatea francezilor. În faţa a aproape 18 milioane de telespectatori - mai puţini decât se estimase - cei doi pretendenţi au dezbătut aprins, uneori chiar violent dar în general pe un ton civilizat, pe toate subiectele: economie, datorie publică, imigraţie, construcţie europeană.
Preşedintele-candidat a fost combativ cum era de aşteptat dar nici candidatul socialist nu s-a lăsat mai prejos, i-a dat replica de fiecare dată, nu s-a lăsat intimidat, cum se aşteptau susţinătorii lui Sarkozy.
Acum ambii protagonisti insistă pe "necunoscutele" care ar mai putea răsturna situatia înaintea turului doi. Socialistul François Hollande e de părere că si-a întărit statura de "prezidentiabil" în cursul duelului, în timp ce tabăra conservatoare spune că Nicolas Sarkozy s-a arătat mai bătăios.
In asteptarea sondajelor de opinie, politologii spun că nu vor avea loc bulversări majore ale intentiilor de vot. Hollande nu a fost pus în dificultate asa cum si-ar fi dorit Sarkozy - un presedinte-candidat care promitea zilele trecute că-l va spulbera pe reprezentantul stângii.
Acesta, dimpotrivă s-a arătat combativ, a dat replica de fiecare, a utilizat unele formule-soc ca să-l destabilizeze pe Sarkozy. De obicei, astfel de dueluri lasă în memorie fraze "celebre". Ce s-a retinut din acest duel Sarkozy-Hollande a fost că primul l-a făcut pe cel de-al doilea de mai multe ori "mincinos" si "mic calomniator".
Socialistul a estimat de partea sa că "lui Sarkozy îi va fi greu să se prezinte pe post de victimă", acesta din urmă răspunzându-i imediat "n-o să-mi dati acum note ca la scoală". In treacăt, Sarkozy l-a făcut si "incompetent" pe Hollande întrucat a stat "pera multă vreme departe de doasarele importante", aluzie la faptul că socialistul