Şapte membri ai noului Cabinet au activităţi didactice universitare ca profesori sau chiar rectori. Rămâne de văzut câţi dintre noii miniştri vor mai avea timp să se dedice şi acestor activităţi de catedră.
Ministrul Finanţelor şi totodată vicepremierul României, Florin Georgescu (PSD) predă din iulie 1999 disciplina "Monedă şi Credit", în cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti. Înainte a mai predat la aceeași facultate disciplina "Instituţii Financiare Internaţionale". El și-a început cariera universitară în 1977 și a câștigat în 2011 din activitatea de la ASE, conform declarației de avere, 14.137 de lei.
Ministrul de Externe, Andrei Marga(PNL) este profesor universitar, doctor în Filosofie contemporană și predă această disciplină, dar şi Logică, la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj. Marga și-a înceheiat anul acesta cel de-al patrulea mandat ca rector al acestei universităţi. În anul 2011, el a încasat de la UBB, din salariul din funcția de bază de rector, precum și din resurse bugetare și extrabugetare, suma de 122.091 lei. Pentru alte activități din cadrul UBB, Marga a încasat 98.233 lei.
Noul ministru al Culturii, Mircea Diaconu (PNL), este actor şi profesor la Institutul de Teatru I.L.Caragiale si directorul Teatrului Nottara din Bucureşti. În declarația sa de avere din 2011, nu apar venituri din activitatea de profesor de la ITC.
Noul ministru al Educației, Corina Dumitreascu(PSD), este din 12 ianuarie 2007 rectorul Universităţii Creştine "Dimitrie Cantemir", iar din februarie 2007 a devenit și profesor universitar, la aceeași facultate. În CV-ul Corinei Dumitrescu apar câteva greşeli gramaticale: diplomă de bacalaureat - secţia reală, faptul că printre aptitudinile şi competenţele sale se numără şi "înnotul" sau că a făcut cursuri de Drept Internaţional la Universitatea Standford. Apar, de asem