Anul 2013 vine cu veşti proaste pentru consumatori. Autorităţile vor să mărească taxele indirecte, ceea ce va duce la scumpirea cărnurilor, a fructelor, a alcoolului, dar şi a ţigărilor şi produselor petroliere.
Guvernanţii planifică pentru anul 2013 noi modificări de politică fiscală şi vamală, inclusiv majorări de impozite şi accize la o serie de produse. Intenţia este argumentată de şefii Ministerului Finanţelor atât de necesitatea de a executa prevederile Programului de activitate al Guvernului, cele ale Memorandumului cu FMI, cât şi de necesitatea racordării la acquis-ul comunitar. Alte motivaţii sunt: sporirea veniturilor la buget şi simplificarea administrării fiscale, reducerea presiunii fiscale asupra contribuabililor, dar şi „îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei, cât şi diminuarea proporţiilor evaziunii fiscale şi vamale".
Una din cele mai sensibile modificări este introducerea cotei standard a TVA de 20%, pentru producţia agricolă primară, în locul cotei reduse a TVA de 8%, cu restituirea directă din partea statului. Printre mărfurile la care în prezent se aplică cota redusă se numără pâinea, laptele, zahărul, medicamentele, carnea, fructele şi gazul natural.
MODIFICĂRILE, DESCURAJEAZĂ PRODUCĂTORII
Deocamdată, inovaţia fiscală se referă doar la carne şi fructe. Economistul Viorel Chivriga susţine că, la prima vedere, aceasta va duce la o echitate între agenţii economici, dar poate provoca şi o nemulţumire în rândul agricultorilor. „Sunt sceptic că pe termen scurt şi mediu această măsură va contribui la creşterea veniturilor la bugetul de stat şi la diminuarea ponderii economiei neformale din mediul rural", a precizat Chivriga. Iurie Fală, director pentru cooperare în cadrul Federaţiei Naţionale a Agricultorilor din Moldova AGROinform, susţine că politica fiscală a statului este una ambiguă şi extrem de instabilă. „Frecventel