Banca Centrală Europeană va păstra dobânda-cheie neschimbată după întâlnirea de joi și va continua să evalueze impactul celor două tranșe de împrumuturi ieftne pe trei ani de zile pentru sectorul bancar asupra economiei, consideră analiștii economici care avertizează că abilitatea băncii de a lupta contra crizei scade pe zi ce trece.
Operațiunile de finanțare, lansate în decembrie și la sfârșitul lui februarie (LOTR), au fost bine primite de către analiștii economici, care au considerat că acestea au stabilizat sistemul bancar european și au prevenit o criză de creditare, amintește CNBC. LOTR au făcut posibil ca băncile din țările periferice zonei euro și puternic afectate de criză să acceseze fonduri.
Dobânda-cheie va fi menținută
„Informațiile economice recente sunt mixte, dar nu atât de slabe încât să forțeze o reducere a dobânzii –cheie, în opinia noastră. BCE va continua să aștepte și să observe, evaluând impactul celor două operațiuni de refinanțare pe termen lung”, se arată într-un comunicat al Danske Bank citat de CNBC.
Inflația se menține, totodată, la cote foarte înalte, rezultat al creșterii prețurilor energetice, fapt care reduce și mai mult posibilitatea unei reduceri de dobândă. Piețele financiare vor trebui să se mulțumească să caute printre cuvintele rostite de Mario Draghi la conferința de presă de după ședința BCE semnele unor noi măsuri de stimul economic.
Situația economică s-a înrăutățit
Dacă indicatorii economici au crescut speranțele la începutul anului că zona euro va depăși criza, informațiile recente arată că opt țări membre în uniunea monetară se află în recesiune în timp ce restul se chinuie să mențină creșterea economică.
Această realitate a condus la diluarea și chiar la respingerea măsurilor de auteritate de un număr crescând de politicieni pe fondul nemulțumirilor sociale, aceștia cerând ș