Secretara de stat americanà Hillary Clinton a sosit ieri în China. Astàzi si mâine sefa diplomatiei americane în compania colegului ei de la Finante Timothy Geithner participà la Beijing la o nouà sesiune a asa-zisului "dialog strategic si economic" dintre cele douà tàri. O reuniune la nivel înalt prevàzutà de multà vreme ce riscà sà fie perturbatà de afacerea disidentului Chen Guangcheng.
Dialogul strategic si economic - reuniune anualà care se tine alternativ în China si în SUA - este o ocazie pentru cele douà supraputeri de a discuta pe mari chestiuni economice sau de politicà internationalà. Rata de schimb a monedei chinezesti yuan, partial la originea uriasului deficit comercial american, apare în mod regulat pe agenda dialogului.
De aceastà datà se va vorbi fàrà îndoialà si despre Siria si programele nucleare nord-coreene si iraniene, China fiind un membru permanent al consiliului de securitate ONU si în aceastà calitate stat cu drept de veto. Subiectul fierbinte care riscà sà monopolizeze însà discutiile sino-americane din acest an este cel al drepturilor omului, pretextul fiind oferit de cazul lui Chen Guagcheng.
Disidentul chinez, avocat de profesie si orb din nastere, a pàràsit ieri sediul ambasadei americane din Beijing în care se refugiase de sase zile dupà o evadare spectaculoasà din domiciliul sàu fortat. El a fost internat pentru îngrijiri medicale dupà ce ar fi primit garantii de securitate iar secretara de stat americanà a promis cà "guvernul si poporul american îl vor sprijini pe Chen si familia sa de acum încolo ani de zile".
Declaratia lui Hillary Clinton a fost însà deîndatà criticatà de oficialii de la Beijing care cer Washingtonului "sà nu mai mintà opinia publicà în legàturà cu cazul Chen".
Secretara de stat americanà Hillary Clinton a sosit ieri în China. Astàzi si mâine sefa diplomatiei americane în compan