Reconstituirea capitalului social al unei firme va putea fi realizată cu majoritatea voturilor acţionarilor prezenţi sau reprezentaţi, măsura fiind menită să simplifice procedurile actuale.
"Dacă Adunarea Generală Extraordinară nu hotărăşte dizolvarea societăţii, atunci societatea este obligată ca, cel mai târziu până la încheierea exerciţiului financiar ulterior celui în care au fost constatate pierderile şi sub rezerva dispoziţiilor art. 10 (din Legea 31/1990 privind societăţile comerciale - n. red.), să procedeze la reducerea capitalului social cu un cuantum cel puţin egal cu cel al pierderilor care nu au putut fi acoperite din rezerve, dacă în acest interval activul net al societăţii nu a fost reconstituit până la nivelul unei valori cel puţin egaşe cu jumătate din capitalul social. Hotărârea de reconstituire a activului net se adoptă cu majoritatea voturilor exprimate de acţionarii prezenţi sau reprezentaţi în adunarea generală a acţionarilor", se arată în proiectul de modificare a Legii societăţilor comerciale, supus astăzi spre avizare Consiliului Economic şi Social.
Potrivit Notei de fundamentare a proiectului, adoptarea acestei modificări legislative se impune având în vedere că, în momentul de faţă, nu există un mecanism decizional flexibil, "care să sprijine în mod real reorganizarea, restructurarea şi reconstituirea activului net al societăţii comerciale, în condiţiile actuale în care de promptitudinea soluţiilor aplicate depinde viabilitatea unui operator economic".
Iniţiatorii argumentează necesitatea adoptării actului normativ şi prin faptul că acesta este în conformitate cu Directiva 77/91/CEE, care cere statelor membre impunerea cerinţei majorităţii speciale de două tremi numai în cazul aprobării (printre altele) a reducerii capitalului social, decizie în lipsa căreia societatea comercială ar putea fi într-o situaţie de dizolvare.