Disidentul chinez orb, care a părăsit ambasada SUA din Beijing, ieri, cere acum, oficial, azil politic în Statele Unite, spunând că regretă faptul că a plecat din clădirea diplomatică și că se teme pentru viața sa și a familiei sale. Sursa: ReutersSursa: Reuters
1 /.
”Vreau ca oficialii americani să protejeze drepturile omului prin acțiuni concrete”, a declarat Chen Guangcheng pentru CNN, din camera de spital din Beijing, unde este internat de ieri.
”Suntem în pericol. Dacă puteți vorbi cu Hillary (Clinton -n.r.), sper ca ea să poată să mă ajute pe mine și pe familia mea să plecăm în China”, a spus Chen.
Ambasadorul SUA în China, Gary Locke, spune că Chen ”nu a fost presat” să plece din ambasadă.
A vorbit la telefon cu Clinton
Secretarul de Stat american Hillary Clinton a sosit, ieri, la Beijing, pentru o vizită de de două zile, pentru a purta discuțiii comerciale și de securitate cu oficialii chinezi și s-a trezit prinsă într-o ”furtună” diplomatică, după ce disidentul și-a găsit refugiu, timp de șase zile, în ambasada SUA.
Luna trecută, activistul chinez, în vârstă de 40 de ani, avocat autodidact, a fugit din arestul la domiciliu, din provincia estică chineză Shandong, la Beijing, și s-a refugiat în reprezentanța diplomatică americană, de unde a plecat, ieri, de bunăvoie la un spital din capitala Chinei.
Chen spune că nu și-a dat seama de riscul la care se expune decât după ce a fost de acrod să plece din ambasadă. ”La vremea respectivă nu aveam prea multe informații”, a spus el. ”Nu mi s-a permis să-mi sun prietenii din interiorul ambasadei. Nu știam ce se întâmplă, nu știam multe lucruri care se petreceau”, a explicat militantul anticomunist.
El a adăugat că acum și-a dat seama că viața sa și a soției sale, Yuan Weijing, sunt în pericol, dacă ei rămân în China. ”Orice se poate întâmpla”, a mai spus Chen.
Sur