Nutriţionistul clujean Nicolae Hâncu a recomandat consumul unui litru de bere pe zi şi a prezentat mai multe beneficii ale consumului de bere asupra organismului uman. Declaraţiile sale au fost făcute la prezentarea unor burse de cercetare pentru studenţii clujeni.
Nutriţioniştii Cornelia Zugravu, de la UMF Bucureşti, şi clujeanul Nicolae Hâncu au lansat joi la Cluj-Napoca o provocare studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor să depună proiecte pentru burse oferite de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie. Finanţarea provine de la Asociaţia Berarii României.
„Indiferent de sezon recomand consumul de două beri pe zi. Acuma două beri pe zi poate însemna 650 -750 de mililitri sau poate să fie chiar un litru", a precizat Hâncu la UMF Cluj.
Printre beneficiile demonstrate ale consumului moderat de bere asupra organismului uman se numără: berea nu îngraşă, este o sursă de antioxidanţi şi o sursă bogată de siliciu şi de fibre, berea reduce riscul formării pietrelor la rinichi, berea are rolul de a rehidrata organismul după efortul fizic, reduce riscul apariţiei a bolii Parkinson. De asemenea, berea fără alcool este recomandată mamelor care alăptează.
Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție pune la dispoziţia mediilor academice şi de cercetare din România un fond de 36.000 euro destinaţi finanţării proiectelor de cercetare în domeniul efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman.
Potrivit cercetătorilor, România se situează pe locul 7 în Europa la consumul de bere.