Ştirea despre o femeie din Statele Unite care şi-a dus fiica de numai cinci ani la solar a făcut rapid înconjurul lumii şi, implicit, a adus din nou în discuţie pericolele pe care le implică bronzarea artificială.
Se ştie că solarul este nociv, deoarece îmbătrâneşte pielea, degradează vederea sau, mai grav, favorizează apariţia cancerului de piele. Şi totuşi saloanele de bronzat nu duc lipsă de cliente. Şi asta în ciuda faptului că există alternativă (de exemplu, cremele autobronzante).
Citeşte şi:
Mamă arestată, după ce și-a dus fiica de cinci ani la solar
De ce a fost creat solarul
Există trei tipuri de raze ultraviolete (UVA, UVB şi UVC), însă solarul emite numai tipul A (95%) şi tipul B (5%) care sunt considerate şi cele mai periculoase. Multă vreme, s-a crezut că ultravioletele de tip B sunt mai periculoase decât cele de tip A, deoarece acţionează la suprafaţa pielii şi produc arsuri care, implicit, cresc riscul de cancer de piele.
Cu scopul de a limita efectul nociv al UVB şi de a avea parte de o bronzare controlată, a fost creat solarul, care emite îndeosebi UVA. Aceste ultraviolete însă s-au dovedit de două ori mai periculoase decât UVB, deoarece pătrund adânc în epidermă şi modifică ADN-ul celular, favorizând apariţia melanomului, un tip de cancer de piele frecvent îndeosebi la persoanele care au multe aluniţe pe corp.
Grăbeşte apariţia ridurilor
Expunerea prelungită la solar duce, în timp, la distrugerea fibrelor de colagen şi, implicit, la pierderea elasticităţii pielii şi la apariţia ridurilor. Iar acest proces este accelerat şi de faptul că zilnic, inevitabil, venim în contact cu razele solare.
Din păcate, acest lucru nu le sperie aşa de tare pe femeile de 20-25 de ani. Însă nu doar pielea are de suferi, ci şi ochii. Din cauza ultravioletelor poate creşte riscul de cataractă (slăbirea progresivă