Activistul Chen Guangcheng a acuzat personalul ambasadei Statelor Unite din Beijing, unde s-a refugiat timp de şase zile, că au încercat să îl convingă să părăsească ambasada în schimbul unor garanţii pentru securitatea sa date de către autorităţile chineze, după care l-au abandonat.
Activistul chinez orb Chen Guangcheng a declarat, la câteva ore după ce a plecat din ambasada americană, că se teme pentru viaţa sa şi că ar vrea să plece din China, relatează BBC. Chen a declarat că a părăsit ambasada după ce oficialii chinezi i-au ameninţat famiţia, rămasă în arest la domiciliu. În schimb, amabasadorul SUA la Beijing, Gary Locke, a indicat că Chen "nu a fost niciodată presat să plece". Întregul scandal afectează negocierile pe teme de comerţ şi securitate pe care le abordează cu guvernul chinez secretarul de stat Hillary Clinton, aflat la Beijing. Dacă iniţial Clinton îşi exprimase sprijinul pentru Chen, în debutul negocierilor nu a menţionat numele său. "Statele Unite consideră că niciun stat nu poate refuza drepturile universal care aparţin fiecărei fiinţe umane şi nu îi poate pedepsi pe cei care le exercită", a declarat Clinton.
Şi în trecut administraţia Obama a fost dispusă să ascundă sub preş problemele Chinei în privinţa drepturilor omului, de dragul înţelegerii pe problem "mai mari" precum Coreea de Bord, Iran sau sistemul financiar mondial, scrie BBC. Dar problema cea mare devine evoluţia sistemului politic din China, iar drepturile omului reprezintă un test crucial.
"Trebuie să gestionăm în mod adecvat diferenţele (n.r. între SUA şi China) şi să adâncim înţelegerea dintre noi pentru ca aceste diferenţe să nu submineze inteleresele mai mari dintre relaţiile Americano-chineze", i-a răspuns diplomatului american Hu Jintao, preşedintele chinez.
Oficialii chinezi au acuzat miercuri SUA că intervin în politica internă a Chinei şi au solicitat