Foto: GEORGE CALIN Prima bancă de celule stem hematopoietice dintr-un spital de stat, respectiv Institutul Clinic Fundeni (ICF), inaugurată ieri, permite ca un număr mai mare de pacienţi să beneficieze de transplant medular efectuat în ţară, la standarde europene.
“Banca de celule stem de la ICF îndeplineşte în totalitate criteriile cerute de Agenţia Naţională de Transplant şi standardele europene ce reglementează procesarea şi conservarea celulelor vii”, precizează doctorul Carmen Orban, managerul ICF.
Banca de celule stem reprezintă un compartiment special care asigură o puritate a aerului de peste 99% pentru spaţiul unde se desfăşoară activităţile de preparare şi validare a grefonului medular, condiţii speciale pentru a nu contamina produsul biologic, circuite speciale, temperaturi între -100 şi -190 de grade Celsius pentru stocare, explică dr. Alina Tănase, directorul medical al ICF.
Pentru materializarea acestui proiect s-au investit aproximativ 250.000 de euro. Până acum unii pacienţi mergeau în străinătate, costul unui transplant fiind de circa 100.000 de euro. Acum ei au şansa transplantului medular la Institutul Clinic Fundeni, la standarde similare. Ceea ce este extrem de important în condiţiile în care mulţi dintre aceşti pacienţi sunt copii.
Celulele stem responsabile pentru formarea sângelui şi a sistemului imun se numesc celule stem hematopoietice. Acestea sunt responsabile de reînnoirea constantă a milioane de celule sanguine zilnic.
În curând va fi funcţional Registrul naţional de donatori volunatari care va permite accesul pacienţilor la celule de la donator neînrudit pentru transplant , atât îdin registrul naţional cât şi şi din cele internaţionale cu care este interconectat. “Între o bancă de celule stem privată şi una de stat este o diferenţă de proprietate. În timp ce celule stocate într-o bancă privată sunt proprie