Cu tot cu rezervele de daună, anul trecut vătămările corporale şi decesele în accidente auto i-au costat pe asigurători peste un miliard de lei. Efectele asupra preţului poliţelor nu vor întârzia să apară.
Sumele plătite de companiile de asigurări pentru vătămări corporale şi decese provocate de şoferii asiguraţi RCA se dublează de la an la an. Anul trecut, aceste valori au depăşit deja 266 de milioane de lei, însă asta nu este totul. Potrivit legislaţiei în vigoare, companiile de asigurări sunt obligate să constituie, pentru fiecare caz în parte, rezerve de daună egale cu pretenţiile emise în instanţă de partea vătămată. În aceste condiţii, mai vorbim de încă aproximativ 800 de milioane de lei blocate în rezerve pe perioade de până la trei ani, cât reprezintă durata medie a unui proces pe astfel de speţe.
„Despăgubirile plătite efectiv de asigurători pentru vătămări corporale, împreună cu banii blocaţi pentru a constitui rezerve de fiecare dată când un avocat al persoanei prejudiciate cere despăgubiri, au depăşit anul trecut echivalentul a 250 milioane de euro. Ceea ce înseamnă jumătate din încasările totale ale societăţilor de asigurări, faţă de un procentaj de doar 1%-2% în 2001“, comentează pentru Capital Albin Biro, membru în consiliul comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi în Consiliul Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii.
Efectele asupra preţului poliţelor RCA nu vor întârzia să apară, iar acest lucru îl spun atât reprezentanţii companiilor de asigurări, cât şi cei ai brokerilor şi ai supraveghetorului pieţei. „Dacă nivelul despăgubirilor pentru vătămări corporale, incluzând daunele morale, va rămâne la fel de ridicat sau va creşte, vom ajunge să plătim prime foarte mari la asigurările RCA. Asigurătorii nu sunt societăţi de binefacere, iar la capitolul RCA oricum toată piaţa este în pierdere“, continuă Albin Biro.
Excl