Grupul canadian Gabriel Resources a estimat joi că România va înregistra beneficii economice în valoare de 30 de miliarde de dolari dacă va aproba proiectul minier de la Roşia Montană.
"În total, vorbim de beneficii economice în valoare de 30 de miliarde de dolari care vor veni de pe urma acestui proiect şi care vor rămâne în România", echivalentul a 70-90 % din beneficiile totale ale proiectului, a declarat directorul general de la Gabriel Resources, Jonathan Henry. Cifra avansată este de şapte ori mai mare decât suma promisă iniţial de Gabriel Resources, însă Jonathan Henry a subliniat că depinde de creşterea preţului aurului.
Gabriel Resources, care deţine 80% din Rosia Montana Gold Corporation, are de gând să extragă 300 tone de aur şi 1.600 tone de argint în următorii 16 ani de la o mină din apropiere de Roşia Montană, unde se estimează că s-ar găsi cele mai mari depozite de aur din Europa. Investiţia iniţială în acest proiect este estimată la 1,7 miliarde de dolari.
Gabriel Resources are însă nevoie de aprobarea de mediu, iar căderea guvernului Ungureanu şi desemnarea lui Victor Ponta pentru postul de prim-ministru, care în trecut a criticat planurile firmei canadiene, a provocat căderea acţiunilor Gabriel Resources.
"Acţionarii noştrii văd în prezent mult mai multe riscuri într-o investiţie în România decât anterior iar acest lucru se reflectă în cotaţia acţiunilor. Trebuie să ne asigurăm că noul guvern înţelege în totalitate ceea ce înseamnă acest proiect pentru România şi cum avem de gând să-l construim", a declarat Jonathan Henry. Potrivit acestuia, proiectul Roşia Montană va îndeplini cele mai stricte standarde româneşti şi europene.
În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România ar deveni primul producător de aur din Europa, depăşind astfel primele două ţări din top, Finlanda ş