Cand vine vorba de boli ale ficatului si de inflamatii ale colonului, galbenelele, Calendula officinalis, cunoscute, in functie de zona geografica, si sub denumirea populara de filimica, calinica, ochi galbeni, rosioara, vazdoage, sunt remedii de incredere.
Preparatele din galbenele, folosite atat intern, cat si extern, se pot pregati si acasa mai ales de catre persoanele care au in gradina aceste flori. In felul acesta stiti sigur ca beneficiati, cu adevarat, de proprietatile terapeutice ale acestor flori atat de darnice.
Pentru uz intern, preparatele din flori de galbenele se recomanda in caz de gastrite hiperacide, ulcer gastric, ulcer duodenal, colecistita, icter infectios, ulceratii canceroase, inflamatii ale colonului, hemoroizi, vermifug, boli de ficat, cicatrizant intern, dismenoree.
Infuzia de galbenele se prepara turnand o cana de apa fierbinte peste o lingurita de planta uscata si maruntita sau un plic de planta. Se acopera vasul pentru cateva minute, apoi se strecoara, daca e nevoie, si se bea cald, de regula neindulcit, cu inghitituri mici, pe parcursul a 10 - 15 minute. La nevoie se pot bea doua - trei cani de ceai pe zi.
Pulberea de galbenele se obtine macinand, in rasnita electrica de cafea, flori bine uscate si maruntite. Se pastreaza in borcane inchise ermetic, dar nu mai mult de doua saptamani, deoarece isi pierde din calitati. Se ia de 4 ori pe zi, cate o lingurita rasa, pe stomacul gol.
Tinctura de galbenele se obtine turnand o jumatate de litru de alcool alimentar de 70 de grade peste douazeci de linguri de pulbere de flori de galbenele. Vasul se inchide ermetic si se lasa la macerat, intr-un loc calduros, timp de doua saptamani. Dupa ce se filtreaza, tinctura rezultata se pune in sticle mici, inchise la culoare care se pastreaza la rece, in locuri intunecate. Tinctura poate fi folosita