Sistemul european de apărare antirachetă proiectat ar putea avea, până în 2020, capacitatea de a intercepta rachete balistice intercontinentale (ICBM) ruse, a declarat joi Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului rus de Securitate, relatează RIA Novosti în ediţia electronică.
Statele Unite şi NATO au fost de acord, la summitul de la Lisabona din 2010, să dezvolte un sistem de apărare antirachetă, însă negocierile dintre Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică sunt dificile, Rusia considerându-l o ameninţare la adresa securităţii sale şi solicitând garanţii că acesta nu vizează capacitatea sa strategică de disuasiune nucleară.
"Până în 2018-2020 - adică fazele trei şi patru ale dezvoltării sistemului de apărare antirachetă în Europa - continentul va beneficia de un nivel suficient de apărare antirachetă pentru a fi capabil să intercepteze o parte a rachetelor balistice intercontinentale ale Rusiei şi rachetele balistice lansate de submarine", a declarat Patruşev în cadrul unei conferinţe asupra apărării antirachetă, la Moscova.
"Regiunile geografice şi caracteristicile tehnice ale acestor sisteme de apărare antirachetă creează baze pentru pericole suplimentare, în special având în vedere nivelurile actuale şi viitoare ale armamentului de înaltă precizie al Statelor Unite", a continuat el. "Experţii noştri afirmă că alte ţinte, care să necesite o apărare antirachetă serioasă împotriva lor, nu există", a subliniat secretarul Consiliului rus de Securitate.
De asemenea, Patruşev a apreciat că instalarea unui sistem de apărare antitrachetă în Europa, care are loc fără acordul Rusiei şi care va conduce la o degradare a nivelului disuasiunii sale nucleare, ar putea conduce la o "dezechilibrare a stabilităţii strategice" atât la niveluri regioanle, cât şi la nivel global. "Refuzul de a discuta condiţiile de furnizare a unor g