Primele reacţii la instalarea noului guvern al României şi-au făcut deja loc în presa internaţională.
Dow Jones: Viteza cu care a fost constituit guvernul este încurajatoare
Dow Jones, agenţia de ştiri a publicaţiei americane Wall Street Journal, consemnează că leul şi-a mai revenit (după ce cursul se prăbuşise în ziua căderii guvernului Ungureanu - n. n.) după ce premierul desemnat Victor Ponta şi-a numit membrii cabinetului, alimentând speranţele că situaţia politică incertă din România se va stabiliza. Agenţia notează că în România salariile şi subvenţiile au fost tăiate pentru a menţine linia de credit deschisă de Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană. Dow Jones scrie, de asemenea, că leul a atins la începutul săptămânii minime istorice în raport cu euro în urma prăbuşirii guvernului. Agenţia citează mai mulţi analişti care au remarcat că viteza cu care guvernul lui Ponta prinde contur este încurajatoare.
BBC: Opoziţia a profitat de furia publicului
Grupul britanic de media BBC aminteşte, pe pagina de internet, în contextul în care Victor Ponta şi-a prezentat cabinetul, că opoziţia a profitat de furia publicului la adresa măsurilor de austeritate ale fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu. "Fostul cabinet a redus salariile şi a majorat TVA-ul în încercarea de a pune economia pe fundaţii mai solide"(în realitate, aceste măsuri de austeritate au fost luate în 2010 - n. red.), scrie BBC care, citându-l pe Ponta, notează că noile priorităţi ale guvernului sunt îndreptarea injustiţiilor sociale şi a dezechilibrelor.
La Tribune: Fondurile UE, un dosar delicat
Publicaţia economică franceză La Tribune scrie că "după patru zile de chinuri de la căderea guvernului de centru dreapta, premierul desemnat Victor Ponta a anunţat componenţa guvernului său de stânga". În pofida crizei politice, noul şef al guvernului speră să