Ruşii lasă impresia ca s-au răzgândit în privinţa scutului american antirachetă din România. Elementele scutului antirachetă din România nu au potenţial antirusesc, a declarat joi adjunctul şefului Statului Major General al Forţelor armate ruse, general-colonel Valeri Gherasimov.
“Spre deosebire de elementul din Polonia, obiectivul din România, după cum am fost informaţi, este destinat în principal apărării membrilor europeni ai NATO, de aceea el nu are potenţial antirusesc”, a spus generalul Valeri Gherasimov, transmite Agerpres.
Experţi militari din 50 de state participă joi şi vineri la o conferinţă pe tema apărării antirachetă, organizată de ministerul rus al Apărării la Moscova. Scopul conferinţei este de a prezenta propria viziune referitoare la influenţa sistemului antirachetă american asupra securităţii globale şi pentru a discuta despre cooperarea în acest domeniu.
Conferinţa de la Moscova are loc cu puţin timp înainte de Summitul Alianţei Nord-Atlantice, programat pentru 20-21 mai la Chicago, la care NATO intenţionează să anunţe realizarea primei etape a scutului de apărare antirachetă.
“Vor fi prezenţi peste 150 de participanţi din 50 de state. Cele 28 de ţări membre ale NATO şi-au confirmat participarea”, a afirmat recent generalul Nikolai Makarov. La conferinţa organizată de Ministerul rus al Apărării vor lua parte, de asemenea, reprezentanţi din China, Coreea de Sud, Japonia şi din ţări membre ale CSI şi ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă.
Declaraţia generalului Gherasimov este surprinzătoare, având în vedere că, în urmă cu două zile, adjunctul ministrului rus al apărării, Anatoli Antonov, a declarat într-un interviu pentru oficiosul Rossiiskaia Gazeta că, în opinia sa, “prezentarea rezultatelor obţinute pe calculator demonstrează modul în care elemente ale NATO de apărare antirachetă, printre care noi obie