Sculptura in bronz “Prometeu” a marelui sculptor roman Constantin Brancusi, o lucrare din 1911, s-a vandut miercuri la New York cu 12,7 milioane de dolari, fata de 8 milioane cat a fost estimata inaintea licitatiei Sotheby's. Evenimentul de la New York le-a oferit colectionarilor de arta posibilitatea de a achizitiona lucrari reunite intr-o importanta colectie de Impresionism si Arta Moderna.
Istoria lucrarii este una interesanta. Sculptura provine dintr-o colectie importanta din Europa, fiind un dar al artistului roman pentru Eileen Lane Kinney, o americanca de origine irlandeza, stabilita la Washington, despre care s-a scris ca ar fi fost una dintre iubitele sculptorului. Sculptura a fost vanduta in 1981, tot la Sotheby's New York, pentru ca 18 ani mai tarziu sa fie cumparata de actualul proprietar in cadrul unei licitatii Christie's.
Lucrarea “Prometeu” a putut fi admirata in expozitia dedicata lui Brancusi, la Muzeul Solomon R Guggenheim din New York, in 1969, apoi la Philadelphia si Chicago. Opera exemplifica limbajul sculptural unic, dezvoltat de artist in primii ani ai secolului al XX-lea.
Brancusi a realizat opera in patru materiale diferite - bronz, marmura, ipsos si piatra. Celelalte trei mulaje de bronz ale operei “Prometeu” se afla la Muzeul Hirschorn din Washington D.C. si la Muzeul National de Arta Moderna, Centrul Georges Pompidou de la Paris, iar a treia este intr-o colectie privata. Exemplarul din marmura se afla la Muzeul de Arta din Philadelphia, iar cele doua din ipsos la Muzeul de Arta din Bucuresti si la Pompidou. Celelalte doua exemplare in piatra neagra se află la Universitatea Cambridge din Londra si intr-o colectie privata.
“Tipatul” a lui Eduard Munch, vandut pentru 120 de milioane de dolari
Pictura “Tipatul” semnata de Eduard Munch s-a vandut cu pretul record de 120 de milioane de dolari, desi unii istorici d