Majoritatea absolvenţilor de anul trecut ai programelor locale de MBA au salarii cuprinse între 1.500 şi 3.000 de euro net, potrivit datelor centralizate de ZF pentru realizarea suplimentului Top MBA 2012, însă nicio femeie absolventă de MBA în 2011 nu câştigă un salariu mai mare de 3.000 de euro pe lună.
În schimb, 26 de executivi bărbaţi care au absolvit anul trecut cursurile unui MBA local au salarii de peste 3.000 de euro net pe lună, iar 14 dintre aceştia câştigă peste 5.000 de euro net/lună. Cu toate acestea, absolventele de MBA spun că nu se simt discriminate din acest punct de vedere.
"Creşterea salarială a venit de la sine odată cu valoarea adăugată pe care i-am adus-o organizaţiei. Pot să spun doar că salariul depăşeşte 5.000 de euro/lună", a spus Mirela Iovu, deputy-CEO în cadrul CEC Bank, bancă controlată de stat şi unul dintre cei mai mari jucători din sistemul bancar local.
Iovu este o absolventă de MBA din anii de creştere economică, perioadă în care nivelul salarial al managerilor instruiţi în astfel de programe era mai ridicat. Mai mult, o creştere salarială semnificativă se observă între 3 şi 5 ani după absolvire.
Iovu a absolvit cursurile de MBA ale City University of Seattle oferit pe piaţa locală de IntercollegeIBS şi este în prezent lector în cadrul programului. Ea a fost prezentă săptămâna trecută la "Club Top MBA", un eveniment organizat de ZF.
Un sfert din cei 167 de absolvenţi de MBA de anul trecut care au răspuns chestionarului ZF au spus că au salarii mai mici de 1.500 de euro net pe lună, iar ponderea mai mare în rândul acestora o reprezintă tot femeile.
Dacă la nivel european un studiu Mercer arată că femeilemanager câştigă în medie cu 22% mai puţin decât bărbaţii, datele de la Institutul Naţional de Statistică arată că anul trecut femeile angajate în România au câştigat în medie