"Stigmatizaţii. Vorbesc românii”, este un documentar web lansat online la 30 aprilie, la adresa stigmatises.com, într-un moment în care discursul politic referitor la străini şi mai ales la români s-a radicalizat în special în Franţa, unde este în plină desfăşurare campania electorală. Autorii săi, tineri jurnalişti, le-au permis românilor din Franţa să ia cuvântul. Să-şi exprime deziluziile, speranţele. Să povestească despre cum îi primeşte Franţa. O prezentare a webdocumentarului este găzduită de citazine.fr, dar acesta dispune inclusiv de o pagină la reţeaua de socializare Facebook.
La început este o constatare: românii sunt o populaţie stigmatizată în Franţa. De la această idee au pornit jurnaliştii Marianne Rigaux şi Jean-Baptiste Renaud, care au lansat documentarul online la sfârşit de aprilie, după 18 luni de muncă, în care şi-au propus să îi lase pe români să povestească ei înşişi cum trăiesc această stigmatizare în Franţa.
Arătaţi cu degetul
Întrebată despre radicalizarea discursului politic faţă de străini, mai ales faţă de români şi despre desfiinţarea taberelor de romi după un celebru discurs rostit la Grenoble de preşedintele Nicolas Sarkozy, jurnalista Marianne Rigaux a afirmat că "se vorbeşte despre romi, despre români, se fac multe confuzii între cele două categorii. În felul acesta este arătată cu degetul o întreagă naţionalitate. A fi român a devenit o naţionalitate-ţap-ispăşitor”. Şi, pentru a-şi susţine ideea până la capăt, reaminteşte un articol din cotidianul Le Parisien, din 25 septembrie 2011, intitulat:”Delincvenţă, planul de luptă contra tinerilor români”. Uite aşa toţi tinerii români au devenit delincvenţi, spune aceasta.
Istorii personale
Cum resimt românii din Franţa această stigmatizare? Cum trăiesc ei zilnic şi ce reprezintă Franţa pentru fiecare dintre ei, această ţară minunată, loc