Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat joi că se aşteaptă ca economia zonei euro să-şi revină treptat în cursul acestui an, dar a avertizat totuşi că perspectiva economică este expusă unor riscuri de scădere.
De asemenea, Mario Draghi a spus că inflaţia în zona euro vă rămâne deasupra pragului de 2% în acest an, peste ţinta avută în vedere de BCE, însă cu toate acestea evoluţiile vor rămâne în linie cu definiţia stabilităţii preţurilor.
Simultan, preşedintele BCE a făcut un apel către guvernele europene să vină cu o strategie de relansare a creşterii economice, continuând în acelaşi timp consolidarea fiscală, şi a subliniat că nu există absolut nicio contradicţie între aceste două obiective. "Trebuie să repunem creşterea economică în fruntea agendei, fără nicio contradicţie cu necesitatea de a continua cu consolidarea fiscală", a declarat Draghi într-o conferinţă de presă organizată joi la Barcelona. Săptămâna trecută, preşedintele BCE a a evocat în Parlamentul European necesitatea unui 'pact de creştere", alături de 'pactul bugetar european".
Mario Draghi a explicat că guvernele europene trebuie să implementeze în continuare reforme structurale pentru a facilita activitatea antreprenorilor, apreciind drept crucială crearea de noi societăţi şi crearea de locuri de muncă. "În primul rând trebuie să finalizăm piaţa european unică. Trebuie crescută flexibilitatea, mobilitatea şi în al treilea rând trebuie întărită justiţia pe piaţa muncii", a adăugat Mario Draghi.
Banca Centrală Europeană (BCE) a lăsat joi nemodificată dobânda de referinţă la nivelul record de 1%. În conferinţa sa de presă, Mario Draghi a menţionat că la reuniunea de astăzi consiliul guvernatorilor nu a discutat o propunere de reducere a dobânzii de referinţă. BCE nu a coborât niciodată dobânda de referinţă sub nivelul de 1%. @