Magdalena Maria Kontraş are 83 de ani şi doreşte ca la alegerile care urmează să devină consilier municipal din partea Forumului Democratic al Germanilor din România, Filiala Arad.
Bătrâna de etnie germană a supravieţuit celui de-Al Doilea Război Mondial şi spune că, în 1945, atunci când avea 16 ani, germanii au fost deportaţi: „Locuiam în Arad. Luau fetele de 18 ani şi băieţii de 16 ani. Pe mine nu m-au luat, în schimb, pe apropiaţii mei, da. Este vorba despre o verişoară şi despre alte rude. Au fost duşi în Uniunea Sovietică şi puşi la muncă. Apoi au fost trimişi la o mină din Ucraina de astăzi. Dacă nu lucrau destul, nu primeau pâine. A fost groaznic. Mulţi din ei au murit acolo".
Magdalena nu i-a uitat pe cei care au supravieţuit acestor suferinţe. Ea este acum preşedintele Asociaţiei Foştilor Deportaţi în URSS. În fiecare an, în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie, merge la cei aproximativ 400 de membri ai Asociaţiei, care sunt răspândiţi în tot judeţul: „Le fac vizite mereu. Merg să văd cum o mai duc. Mulţi au murit, alţii sunt bătrâni şi neputincioşi".
A fost bibliotecară
Femeia a activat o viaţă întreagă în domeniul culturii, a fost bibiliotecară 25 de ani la Uzinele Textile Arad. S-a ocupat şi de ansamblurile folclorice ale Clubului Textil. De la Revoluţie încoace s-a implicat în viaţa asociaţiilor culturale ale Forumului Democratic al Germanilor din România, Filiala Arad, dar şi de organizarea manifestărilor tradiţionale.
Preşedintele Forumului, Mihael Szellner, spune că Magdalena Maria Kontraş se află pe listele de consilier local municipal din anul 1996 încoace, doar că nu a avut norocul să şi prindă un loc în consiliu, deşi se afla printre primii pe listă. „Este o femeie capabilă să ia decizii şi să facă muncă administrativă", a explicat Mihael Szellner.
Magdalena vrea să devină consilier şi să-şi