Aproape 110 milioane de lei vor fi investiţi pentru transformarea unui teren de 30 de hectare din Târgu-Mureş, unde erau depozitate deşeurile rezultate de la combinatul chimic Azomureş, în parc.
Banii au fost accesaţi de Primăria Târgu-Mureş de la UE, contribuţia municipalităţii fiind de 2,1 milioane de lei. Contractul de finanţare a fost semnat acum două luni, iar proiectul se va derula în următoarele 36 de luni. Mai exact, va fi efectuată curăţarea terenului de 30 de hectare şi aducerea lui la un standard corespunzător pentru a soluţiona orice impact asupra mediului.
Aici se află circa 1.200.000 de tone de sedimente de carbonat de calciu, fosfaţi de calciu şi amoniu şi azotat de amoniu rezultate în urma obţinerii îngrăşămintelor chimice.
Teren donat de Azomureş
„În momentul de faţă, principalele activităţi ale proiectului ţin de începerea procedurilor de achiziţie publică, proiectarea şi execuţia lucrărilor de remediere, validarea şi monitorizarea lucrărilor de remediere. În plus, sunt demarate şi activităţile de comunicare, informare şi publicitate asupra proiectului prin amplasarea panourilor temporare şi pe portalul web al Municipiului, cu scopul de a promova şi disemina obiectivele şi rezultatele proiectului", a declarat viceprimarului Csegzi Sandor, în calitate de manager de proiect.
La începutul anului trecut, conducerea de atunci a Combinatului Chimic Azomureş a decis să doneze municipalităţii un teren de peste 30 de hectare, pe care se afla groapa cu reziduuri chimice rezultate din procesul tehnologic. Situl nu mai era folosit de Azomureş din 2006, astfel că acesta trebuia ecologizat, conform legii. Combinatul a scăpat de o grijă prin donarea terenului, deoarece autorităţile locale ar fi putut obţine ecologizarea iazului cu fonduri europene, ceea ce s-a şi întâmplat. În schimb, conducerea Azomureşului a mai acordat 6,5 m