"Pe plan extern percepţia asupra României a rămas în urma realităţii şi este important ca România să înţeleagă că trebuie să se promoveze mai mult pentru a îmbunătăţi modul în care este percepută în afara graniţelor. Calitatea de membru al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) i-a adus Poloniei nenumărate beneficii şi este un foarte bun instrument de PR. Foarte importantă este şi vizibilitatea pe pieţele financiare şi ca presa internaţională financiară să scrie despre România. Presa străină ezită în a scrie despre România, însă oricine vizitează ţara va fi plăcut impresionat şi va renunţa în a descrie România folosind stereotipuri", a declarat într-un interviu acordat ZF Marek Szczygiel, ambasadorul Republicii Polonia la Bucureşti.
Stereotipurile cu care agenţiile străine de presă îşi încep ştirile despre România fac invariabil referire la corupţie şi la faptul că România este una dintre cele mai sărace din Uniunea Europeană. Polonia în schimb este adesea descrisă ca singura ţară din UE care nu a trecut prin recesiune economică, în timp ce criza economică a îngenuncheat marile economii ale Europei.
Polonia îşi merită din plin descrierea având în vedere că este un exemplu pentru celelalte ţări din Europa Centrală şi de Est prin eficienţa cu care a absorbit fondurile europene, prin privatizările transparente prin bursă şi prin sprijinirea capitalului local. Din 2008, când s-a declanşat criza economică, economia Poloniei a crescut neîntrerupt, afişând un plus de 1,6% în 2009, faţă de un minus de 6,6% înregistrat de economia României. Anul trecut Produsul Intern Brut al Poloniei a crescut cu 4,3%, faţă de un plus de 2,5% pentru România.
"Eficienta absorbţie a fondurilor europene a jucat un rol crucial în performanţa economică a Poloniei din ultimi