Ministrul demis al Justiţiei a declarat, joi, că speră să dispară din vocabular două expresii urâte care circulă în mediul de afaceri şi în administraţie, "şpagă şi parandărăt", arătând că un om de afaceri trebuie să refuze contracte dacă este condiţionat de administraţie, dar să semnaleze problema.
"Cum poate mediul de afaceri să susţină mediul de afaceri? În primul rând rezistând tentaţiei de a juca incorect. Există două expresii urâte care circulă în mediul de afaceri dar şi în administraţie. Sunt experesii care nu ne fac cinste şi care sper să dispară din vocabular: şpaga şi parandărăt. Ştim ce este una, ştim ce este cealaltă, pentru că lumea vorbeşte deschis despre aceste practici. E mai important să se refuze aceste practici, să strângi din dinţi şi să refuzi aceste contracte dacă eşti condiţionat de administraţie, dar să semnalezi această problemă", a spus Cătălin Predoiu, la conferinţa "Transparency and Business - Transparenţa şi mediul de afaceri", organizată de Camera de Comerţ Româno-Germană, Ambasada Germaniei şi agenţia MEDIAFAX.
Demnitarul a precizat că problema trebuie semnalată de investitori nu numai ambasadorului, dacă sunt dintr-o ţară străină, ci şi instituţilor abilitate, care trebuie să elimine acest proces.
"Între doi operatori economici, unul bun şi altul mai puţin bun, trebuie să câştige cel bun, nu cel mai puţin bun care cotizează. Încrederea în mediul de afaceri va creşte în măsura în care vom elimina aceste fenomene. Refuzaţi să faceţi afaceri cu cei care nu le fac în mod cinstit. Sunt şi alte chestiuni legate de fair-play care trebuie să guverneze competiţia economică. Important este să-i ştim pe cei care distorsionează lumea afacerilor practicând corupţia", a mai spus Predoiu.
Transparenţa şi mediul de afaceri, experienţa Justiţiei în România şi Germania, experienţa companiilor cu