Lupta pe piaţa telefoanelor inteligente se dă de patru ani, de când s-a lansat iPhone, între acesta şi mobilele cu sistem de operare de la Google.
Din 2007, de când s-a lansat iPhone-ul celor de la Apple, lumea telefoanelor mobile inteligente a intrat într-o nouă eră. Superioritatea Nokia s-a dus încet şi sigur la vale, terminalele BlackBerry şi-au pierdut popularitatea, iar piaţa este acum disputată între sistemul de operare iOS, de la Apple, şi telefoanele cu Android, platformă deţinută de Google, începând din 2005.
Potrivit ultimelor date oferite de către Google din urmă, există 300 de milioane de gadgeturi care funcţionează cu sistem de operare Android, iar 850.000 sunt activate zilnic, aceasta reprezentând cea mai mare rată de creştere de pe piaţă. Pe de altă parte, sistemul de operare iOS este folosit de aproape 200 de milioane de utilizatori.
Pe piaţa locală din România, Android este cel mai popular sistem de operare. Potrivit datelor firmei irlandeze StatCounter, la nivelul ultimei luni, platforma Google deţinea peste 33% din piaţa de smartphone-uri din România, urmată de dispozitivele cu Symbian (Nokia), cu peste 29%, iOS-ul fiind pe locul trei, cu 23%. Pe lângă cifrele statistice, utilizatorii sunt puşi mereu în faţa dilemei: Android sau iPhone?
„Apple te controlează pe tine"
George Grigore (23 de ani) din Iaşi a avut pentru o vreme un iPhone, iar acum s-a hotărât să încerce un HTC cu Android. „iOS-ul te constrânge mult mai mult. Faci numai cum vrea Apple. Nici măcar nu poţi să-ţi schimbi tonul de apel sau imaginea de fundal fără să treci printr-un proces complicat. Totul se face prin iTunes şi AppStore şi chiar dacă accesul este uşurat după ce-ţi faci cont, simţi că nu ai niciun fel de putere asupra telefonului, ci el te controlează în totalitate", spune tânărul.
În schimb, experienţa cu Androi