In urma cu 10 ani, Calin Ianta (34 ani) si Radu Ionescu (39 ani), fosti colegi de facultate, imprumutau de la parinti 100 de euro pentru a investi in plante medicinale. Patru ani mai tarziu, cei doi antreprenori cumparau terenuri pentru culturi proprii, iar in 2010 deschideau, langa Brasov, o fabrica in care se produc 250 de suplimente alimentare, distribuite astazi in peste 3.000 de magazine naturiste si farmacii.
De pe portile fabricii de la Bod (judetul Brasov) ies, lunar, 80.000 de cutii de ceaiuri, peste 120.000 de flacoane de comprimate si peste 120.000 de tincturi si siropuri, toate vandute cu precadere in Romania, prin propria retea de distributie sau prin alti distribuitori.
Investitia in fabrica, incluzand facilitatile de productie, utilajele, terenurile pentru culturi si infrastructura de distributie, s-a ridicat la 2 milioane de euro, in majoritate fonduri proprii. In total, la Bod lucreaza 150 de persoane, incluzand personalul productiv si administrativ, echipa de vanzare si cea de reprezentanti medicali.
Anul trecut, compania fondata de Ianta si Ionescu a avut o cifra de afaceri de aproape 19 milioane de lei, iar pentru anul in curs tinta este de crestere a acesteia cu peste 30%.
„Estimam ca in 2012 cifra de afaceri a companiei Dacia Plant va creste cu minim 30% in conditiile in care consumatorii se orienteaza din ce in ce mai mult catre produse naturiste si, in plus, devin tot mai atenti la calitatea si compozitia acestora”, a spus Cosmina Oprea (foto), directorul general al producatorului de remedii naturale, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.
Oprea explica totodata ca si farmaciile au inceput sa fie mai deschise spre suplimentele naturale, motiv pentru care incepand cu anul trecut echipele de agenti si reprezentanti ai Dacia Plant s-au implicat mai mult in listarea produselor in lanturi importante precum Cat