Mircea Diaconu, propus ministru al Culturii, a anunţat că îşi retrage recursul de la ICCJ privind constatarea incompatibilităţii sale întrucât a deţinut, pe lângă funcţia de parlamentar, şi pe cea de manager de teatru. Renunţarea sa a confirmat de fapt starea sa de incompatibilitate sesizată de Agenţia Naţională de Integritate și face ca decizia Curții de Apel București să devină executorie şi irevocabilă. O asemenea hotărâre ar fi avut drept consecinţă interdicţia de a ocupa funcţii publice pentru o perioadă de trei ani şi ar fi putut pune sub semnul întrebării preluarea de către Diaconu a portofoliului de ministru al Culturii. Potrivit locțiitorului președintelui PNL, Relu Fenechiu, culpabil a fost scos de ÎCCJ Senatul și nu senatorul în cauză, deci interdicția nu există, situație care face din Diaconu în continuare numele susținut de acest partid la portofoliul Culturii.
"O să îmi retrag recursul pentru că această decizie este excepţională şi sunt de acord cu ea", a afirmat, marţi, ministrul nominalizat la Cultură, Mircea Diaconu.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) avea stabilită data de 8 mai 2012 ca termen pentru judecarea recursului lui Mircea Diaconu împotriva Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), când se presupune că actorul va renunţa la acţiunea sa. În cazul renunţării la recurs, rămâne valabilă decizia Curţii de Apel Bucureşti prin care Diaconu a pierdut procesul cu ANI.
Potrivit locțiitorului președintelui PNL, vicepreședintele Relu Fenechiu, sentința nu înseamnă o interdicție pentru Mircea Diaconu, deoarece nu face referire la vreo culpă a acestuia.
"Hotărârea nu face referire la nicio culpă a domnului Mircea Diaconu. Vinovatul găsit de justiție este Senatul, care a acceptat validarea mandatului său. Mai mult decât atât, domnul Diaconu și-a dat demisia din funcția de director de teatru în momentul în care a aflat că este in